Gjennomprøvd og praktisk teknologi
HALO installeres med separat rengjøringsenhet for hver merd. Denne har unik identifikasjon og lokasjonssporing om gir kontroll på drift og kjøremønster til ethvert tidspunkt. Rengjøringsenheten består av HALO Track, HALO Robot og HALO Cleaner.
HALO Track
HALO Track er kjørebanen som går rundt hele merden. Den monteres innvendig i toppen av merden med stropper fra håndrekke ved rekkverksstolpe og god klaring til annet utstyr.
HALO Robot
HALO Robot inneholder motorer, batterier, elektronikk og styringssystem. Roboten beveger seg rundt merden på HALO Track og dokker ved HALO Charger, en induktiv ladestasjon, etter behov. Fulladet vil HALO Robot ved normal drift ha kapasitet til å operere i 2-4 timer. Ladingen tar normalt mellom 30 og 45 minutter.
Beskyttet mot vanninntrenging
Alle komponentene i HALO Robot er beskyttet mot vanninntrenging. Hovedkomponentene er innebygget i egne vanntette beholdere. Den har også innebygget oppblåsbar «redningsvest» som sikrer at den holder seg flytende dersom den skulle havne i sjøen. Den vil også flyte med HALO Cleaner tilkoblet.
HALO Cleaner
HALO Cleaner børsterigg leveres i ulike modeller avhengig av hvor stort notareal som skal renholdes. Børsteriggen har flere roterende børstevalser som ruller mot nota kombinert med fastmonterte tverrstilte børster. Valsene er laget slik at de kan bevege seg og følge notas konturer. Vendbare foiler/vinger/kassetter presser børsteriggen og børstene inn mot notveggen. Kombinert med den unike utformingen av børstene sikrer dette at nota rengjøres både på innsiden og utsiden.
HALO Charger
HALO Charger induktiv ladestasjon gir trådløs batterilading til HALO Robot. Ladestasjonen er montert på HALO Track og har tre styrehjul som posisjonerer mottagerenhetene på HALO Robot korrekt i ladestasjonen.
HALO fjernovervåkes
HALO fjernovervåkes av spesialister fra vårt sentrale datasenter. Datasenteret har egen webportal hvor oppdretteren har tilgang til selv å styre anlegget samt hente ut analyser og rapporter.
Tekniske krav til merd og not
HALO passer de fleste merd- og nottyper. Her finner du oversikt som også viser i hvilke sammenhenger det må tas spesielle hensyn eller gjøres tilpasninger.
Merdstørrelse
- Aqualine, Polarcirkel
- Løsninger for merd fra andre produsenter etableres
på forespørsel
Nottype
- Bunnkônen bør være brattere enn 30°
- Det er foreløpig ikke etablert løsninger for firkantmerd
og tubenot - Viktig med stram not
Notmateriale
- Hvordan HALO-systemet settes opp avhenger av
typen notmateriale - Viktig med stram not
Notbehandling
- Hvordan HALO-systemet settes opp avhenger av
typen notmateriale - Not som ikke har kobberimpregnering krever mer
intensiv børsting
Fuglenett
Hamsterhjul kan benyttes, men vi anbefaler bruk
av stenger
Rensefiskskjul
Skjul må monteres slik at de ikke berører notveggen (også ved sterk strøm), og slik at det ikke kommer i konflikt med HALO-systemet
Lift up
Kan kreve endring av holder på rekke for å unngå konflikt
Fôringsautomat for rensefisk
Må i noen tilfeller løftes noe (avhengig av type og montering)
Kamerasystem
Krever at oppheng og kabler tilrettelegges slik at det ikke oppstår konflikt
Fôringsslange
Bør fortrinnsvis gå over rekke, men også mulig med lavere montering
Lys
Kabler må henges opp slik at det ikke oppstår konflikt
Tekniske krav til lokalitet
HALO er tilpasset oppdrettsanlegg som må takle krevende norske forhold. Her finner du tekniske krav og hensyn som må tas.
Eksponering (bølgehøyde Hs)
Ved bølgehøyder Hs over 2,5 m kan det være nødvendig med ekstra tiltak (vurderes for hver lokalitet)
Strømforhold
Sterk strøm er ikke problematisk for HALO-systemet, men blir nota deformert/flat av sterk strøm, vil systemet kunne stoppe/vente mens dette pågår
Notdybde
- 42 m lengde langs notvegg er standard
- Lengde inntil 50 m mulig, men må avtales spesielt og vil
medføre ekstra kostnad - Må vurderes i hvert tilfelle
Tilgang til 4G/5G eller wifi
Systemet må ha kontakt med internett ved bruk av 4G/5G eller wifi
Elektrisk tilkobling HALO Robot
- Per robot
- OBS! Enkelte merd vil kreve to ladestasjoner
Om AQUA ROBOTICS
Aqua Robotics AS ble startet i 2016 av Molaug-familien som har solid erfaring fra teknologi- og forretningsutvikling innen fiskeoppdrett og en rekke andre bransjer.
Aktuelt
-
Å gjøre mindre gir mer
Fiskevelferd og fiskehelse er øverst på agendaen for å sikre bærekraftig og god produksjon. Det virker klart at det beste for fisken er når den får stå i fred, med så lite håndtering som mulig.
-
Aqua Robotics girer opp for vekst med Skeie og Nysnø
Aqua Robotics AS har gjennomført en transaksjon på totalt ca. NOK 85 millioner rettet mot investorene Skeie teknologi AS og Nysnø Klimainvesteringer AS samt aksjonærene T.D. Veen AS, Jakob Hatteland Holding AS og Kkera Invest AS.
-
Mowi inngår langsiktig samarbeidsavtale med Aqua Robotics
Aqua Robotics og Mowi har i flere år samarbeidet om teknologiutvikling og testing av rengjøringsroboter for nøter på oppdrettsanlegg.